Indledning Samal Joensen-Mikines Ingálvur av Reyni Eyðun av Reyni Kári Svensson Zacahrias Heinesen Eyvindur Mohr Pól Skarðenni William Gislander P O Hansen John Olsen Lasse Sørensen Kurt Servé Amatørerne Fotograferne Kilder
Indledning
I mere end hundrede år har fotografer og i mere end 80 år har kunstnere fundet motiver på Mykines. Alle har de haft det tilfælles, at de har være betaget af landskabet, belysningerne, vejrliget og fuglene.
Den første og vel også den berømteste af de malere, der har fundet deres motiver på Mykines, er Samal-Joensen-Mikines, der allerede som dreng begyndte at tegne og male på Mykines, hvor han var født og voksede op. Siden er der kommet utallige mere eller mindre kendte kunstnere til Mykines og har hentet deres motiver. Det er både færinger og udlændinge af mange forskellige nationaliteter, der har været på Mykines i kortere eller længere perioder og indfanget landskabet, vind og vejr, livet blandt befolkningen samt fuglelivet.
Billederne er spredt vidt omkring og mange, især S J Mikines' handles til betydelige beløb, ligesom mange af billederne er blevet genstand for publicering i bøger, på plakater og i brochurer og dermed har været med til at sprede kendskabet til Mykines vidt omkring.
Samal Joensen-Mikines
Samal Joensen-Mikines blev født på Mykines i 1906 og døde i 1979. Allerede som barn viste han talent for at tegne og male. I 1924 var svenskeren William Gislander på Mykines for at tegne og male og Mikines fulgte ham i tykt og tyndt. De tidligste bevarede værker fra Mikines' hånd stammer fra midten af 1920'erne. Han malede da i en meget frisk og naturalistisk stil, med præcis gengivelse af farver og motiver. Han blev opfordret til at søge ind på det Danske Kunstakademi af blandt andre forfatteren og kunstneren William Heinesen. S J Mikines blev optaget på Kunstakademiets Malerskole i 1928 og havde Ejnar Mikkelsen og senere Aksel Jørgensen som lærere. Han bosatte sig i Danmark, men var så godt som hvert år på Mykines om sommeren frem til 1971. På Mykines tegnede og malede han, ligesom han lavede skitser, der senere blev til malerier om vinteren i Danmark. S J Mikines foretog også mange rejser til andre steder end Mykines og også disse steder indgik i hans motivverden. S J Mikines har deltaget i utallige udstillinger siden den første udstilling i Tórshavn i 1927, hvor alle hans værker blev solgt, ligesom hans værker er at se mange forskellige steder. Ud over i Listaskálin i Tórshavn, hvor der er en stor permanent udstilling af hans værker, er der malerier af Mikines i det færøske lagting, ligesom Føroya Banki har en meget omfattende samling af Mikines malerier, der kan nydes i bankens afdelinger overalt på Færøerne. Mikines er også repræsenteret på Statens Museum for Kunst i København.
Ingólvur av Reyni
Ingólvur av Reyni blev født i 1920 og døde 2005. Han er uddannet på A. Bizzie Høyers Tegneskole i København fra 1938-42, på Kunstakademiets malerskole fra 1942 - 45 med lærerne Kræsen Iversen og Aksel Jørgensen. Det sidste år var han elev på den grafiske skole. Begyndte at male i en stil, der var naturalistisk og malede også på Mykines sammen med S J Mikines. Siden udviklede han en mere abstrakt stil, hvor motiverne kunne ses som abstraktioner over færøske fjeld- og klippeformationer, ofte malet i store formater.
Eyðun av Reyni
Eyðun av Reyni er født 1951 í Tórshavn. Uddannet blandt andet på Kunstakademiets malerskole hos Wilhelm Freddie fra 1972 - 78. Foretaget flere studierejser og deltaget i utallige udstillinger, blandt andet på Færøerne, i Danmark, Norge, USA og på Island. Har også brugt landskaber på Mykines som motiv.
Kári Svensson
Kári Svensson er født 1954 i Tórshavn og er af uddannelse autodidakt. Har besøgt Mykines mange gange og fundet inspiration dér. Debuterede ved Ólavsøkuframsýningin i Tórshavn i 1975. Har deltaget i talrige udstillinger såvel som separatudstillinger på Færøerne og udlandet. Blandt andet USA, Frankrig, Island, Sverige, Singapore og Danmark. Har egen hjemmeside, klik her .
Zacharias Heinesen
Zacharias Heinesen er født 1936 som søn af den kendte forfatter Wiliam Heinesen, der jo var en multikunstner, der ud over at skrive, tegnede, malede, lavede papirklip og skrev musik. Zacharias Heinesen er uddannet både på Island fra 1958-59 og i København fra 1959-62 og har været på Mykines flere gange og ladet sig inspirere af landskabet og bygden. Efter hans første deltagelse i Ólavsøkuframsyningen i 1951, har han deltaget i talrige udstillinger både på Færøerne og i andre nordiske lande.
Eyvindur Mohr
Eyvindur Mohr er født i 1925, uddannet på Academia di Belle Arte i Rom og kendt for sine malerier, både portrætter og landskabsmotiver fra Færøerne, Italien og Danmark, men også enkelte fra Mykines. Hans værker hænger utallige steder og han har deltaget i talrige udstillinger både på Færøerne og i udlandet.
Pól Skarðenni
Pól Skardenni er født i 1963. Finder sine motiver i den Færøske natur og omkring de færøske bygder. Blandt andre også Mykines. Har egen hjemmeside, klik her
William Gislander
William Gislander blev født 1890 og døde 1937. Svensk maler, der fortrinsvis fandt sine motiver i naturen, ofte med fugle som del af motivet. Han besøgte Mykines i 1924 og havde stor betydning for S J Mikines spirende talent.
P O Hansen
P O Hansen er dansker og født i 1927. Kom til Færøerne første gang i 1966, hvilket gjorde stort indtryk på ham. Siden har han besøgt Færøerne talrige gange og også Mykines flere gange og ladet sig inspirere af fjeldenes former og farver til utallige tegninger i pastelfarver og malerier. Har deltaget i talrige udstillinger mange forskellige steder. Nogle af hans tegninger har fundet vej til de to bøger: "Mykines, længst mod vest" fra 1993 og "Gensyn med Mykines" fra år 2000.
John Olsen
John Olsen er dansker og født i 1938, uddannet både som overglasurmaler, billedhugger og grafiker samt guldsmed og har besøgt Færøerne talrige gange siden 1966 og også været på Mykines flere gange og været meget betaget af fjeldenes former og farver samt fuglelivet og videregivet sine oplevelser i tegninger og raderinger.
Hjemmeside om John Olsen, klik her .
Lasse Sørensen
Lasse Sørensen er dansker, uddannet som lærer og bosiddende på Færøerne. Han tegner og maler motiver fra naturen, fuglene og dyrene. Har udgivet flere bøger med sine tegninger, som ofte er inspireret af landskabet omkring Sørvágur, øerne uden for Sørvágsfjørður, Tindholm, Gásholm samt Mykines. Er blandt andet repræsenteret ved værker ophængt på Vágar Floghavn.
Kurt Servé
Kurt Servé er dansker. Er uddannet inden for de bildende kunstner, videreuddannet som biolog og naturvejleder. Han er kendt for sine tegninger med pastelfarver med naturmotiver indfanget under talrige rejser rundt omkring i verden. Har været flere gange på Mykines, hvor naturen, fuglene og måske især sulerne, har inspireret ham. Resultaterne har været vist ved talrige udstillinger, fortrinsvist i Danmark, men er også publiceret i de omkring 40 bøger, han er forfatter af.
Se fjernsynsudsendelse fra TV2 Fyn , hvor Kurt Servé fortæller om sit arbejde som kunstner, sine oplevelser i naturen og specielt på Mykines.
Kurt Servés' hjemmeside .
Amatørerne
Utallige er de, der for egen fornøjelses skyld og til støtte for rejseerindringerne, har fanget motiver på Mykines med pen, blyant eller pensel. Og flere har kunnet sælge af deres produktion, når andre turister er kommet forbi og set værkerne. Mange huse på Mykines rummer sådanne værker, der er foræret beboerne, som tak for husly eller for gæstfrihed. Og helt givet er det, at motiver fra Mykines pryder mange vægge rundt omkring i verden.
Fotograferne
Der findes en del gamle billeder fra Mykines og nogen af disse kan ses på siden med gamle billeder fra Mykines .
De først kendte fotografier fra Mykines menes at være fra slutningen af 1800 tallet. Det vides i hvert tilfælde, at en mand ved navn Johannes Klein, var på Mykines i 1898 og nogen af hans billeder findes i Nationalmuseets samlinger. En anden fotograf, F. Sørensen tog billeder på Mykines omkring år 1900.
Under bygningen af fyret er der taget flere fotografier af ukendte fotografer og siden har der op gennem tiden været publiceret motiver fra Fyret og Holmen.
Den danske opdagelsesrejsende Daniel Bruun besøgte Færøerne flere gange, sidst i 1914. Han var også på Mykines og tog billeder, der kan ses i hans bog: "Rejseruter på Færøerne" fra 1919.
Den danske zoolog Alwin Pedersen besøgte Mykines i 1934 og tog billeder, hvoraf nogen findes i hans bog: "Myggenæs" fra 1935.
Tyskeren Erich Wustmann besøgte Mykines i 1938 og tog en del billeder og en film. Han brugte nogen af billederne som illustrationer til to af hans bøger: "Tollkühne Färinger" fra 1939 og "Paradies der Vögel" fra 1948.
Under anden verdenskrig blev der af engelske soldater taget fotografier fra Mykines og nogen af disse kan ses i Niels Juul Arges bøger om anden verdenskrig på Færøerne: "Striðsárini 1940-45" bind 1 til 6,.
Kenneth Williamson, var engelsk soldat på Færøerne under anden verdenskrig. Han skrev en bog om Færøerne: "The Atlantic Islands" der blev udgivet i 1948 og i den er der flere fotografier fra Mykines.
I 1958 besøgte den kendte svenske naturfotograf Sixten Jonsson Mykines og forevigede både bygdelivet og fuglelivet. Mange smukke billeder fandt vej til bogen: "Färöerna, fågler og fångster" fra 1959, og i hvert tilfælde et af hans billeder har været inspiration for flere andre kunstnere.
Svenskerne Olov Isaksson og Sören Hallgren besøgte Færøerne i midten af 1970'erne og publicerede bogen "Färöbilder" i 1976 med flere motiver fra Mykines, hvor blandt andet første opslag viser et smukt billede af Mykines bygd og Holmen.
Svenskerne Hans Christiansen og Björn Sörensen tog en del billeder på Mykines i 1987 og offentliggjorte dem i bogen: "Mykines" fra 1988.
Tyskeren Cornelius Nelo har besøgt Mykines flere gange og taget mange smukke billeder, hvoraf nogen har været offentliggjort i BBC's programskrift " BBC Wildlife Magazine" i apríl 2004.
Her ud over har utallige fotografer, både professionelle og amatører, taget i tusindvis af billeder, nogen anvendt i bøger, andre i brochurer og blade, nogen anvendt til udstillinger, andre til postkort og nogen tilgængelige på Internettet. Og vel det største antal er havnet i fotoalbums med feriebilleder fra et, vel for de fleste, uforglemmeligt ophold på Mykines.
Kilder:
Bárður Jákupsson: "Mikines", en biografi med talrige billeder, Emil Thomsen, Tórshavn 1990.
Aðalsteinn Ingólfsson: "Mikines", en biografi med talrige billeder, Nésudgáfan, Reykjavik 2006.
William Heinesen: "Færøsk kunst", Emil Thomsen Tórshavn 1984.
Listasavn Føroya
I. Hestoy o.o: "Listin og Eyvindur Mohr", Sprund 1986
Personlige meddelelser