Den 20.ende marts 2015, vil der være total solformørkelse, synlig på den nordlige halvkugle. Denne solformørkelse er total på Færøerne. Kristianshus vil være ekstraordinært åbent i 14 dage omkring formørkelsestidspunktet og pladsbestillinger kan foretages allerede nu.
Vær opmærksom på, at der på den tid af året kun er forbindelse til Mykines med helikopter. Så agter man sig til Mykines, må man også være ude i god tid, for at sikre sig plads i helikopteren. Helikopteren kan dog som regel også lejes, omend det er en ret kostbar fornøjelse.

Kontakt os enten telefonisk, send almindeligt brev eller e-mail :  mykines@post.olivant.fo

Brev: Katrina Johannesen, FO 388 Mykines, Føroyar

Kristianshús

Telefon

++ 298 31 29 85

Fax

++ 298 32 19 85

Katrina Johannesen

Telefon

++ 298 32 19 85

Mobil

++ 298 21 29 85

Solareclipse as it maybe could be seen from Mykines

Om solformørkelsen

Totaliteten strækker sig i et op til 462 kilometer bredt bånd, begyndende i havet syd for Grønland, op over Færøerne, videre over Nordatlanten, hvor centerlinien (midtlinien for totaliteten) passerer hen over Svalbard og ender tæt på Nordpolen. Færøerne og Svalbard er således de eneste lande, hvorfra man kan opleve den totale solformørkelse. Formørkelsens længste varighed vil opleves et sted i havet nord for Færøerne, hvor totaliteten varer 2 minutter og 46 sekunder. Det meste af formørkelsen er således over det åbne ocean, men Mykines og Færøerne ligger et godt stykke inde i månens fulde skygge, idet centerlinien ligger ca 120 kilometer vest nord vest fra Mykines i havet mellem Island og Færøerne. Da Mykines er den vestligste del af Færøerne og derfor ligger nærmere centerlinien end Tórshavn, er det også det sted på Færøerne, hvor totaliteten varer længst. Totalitetens varighed er 2 minutter og 24 sekunder på Mykines, 24 sekunder længere end i Tórshavn.
Formørkelsen vil i øvrigt kunne ses som en partiel formørkelse i hele Europa, store dele af Nord Afrika og langt mod øst ind i Sibirien.

Data for formørkelsen oplevet på Mykines er følgende:

1. kontakt, hvor månens skive rammer solens skive set fra jorden 8.38:33 UT
2. kontakt, hvor totaliteten begynder 9.40:10 UT
Totalitetens midte, hvor det er mest mørkt 9.41:23 UT
3. kontakt, hvor solens skive igen kan ses komme frem bag månen 9.42:35 UT
4. kontakt, hvor månens skive ikke længere dækker en del af
solen, formørkelsens slutning
10.46:58 UT

Klokkeslettene for Tórshavn er næsten identiske, med variation inden for et minut, men totaliteten er altså 24 sekunder kortere, fordi Tórshavn ligger omkring 45 kilometer længere væk fra centerlinien end Mykines.

Færøerne er jo kendt for sit ustabile vejr, som i øvrigt er meget bedre end sit rygte og der kan året rundt være de smukkeste solskinsdage. Selv om det eventuelt er skyet eller overskyet ved formørkelsen, vil man under alle omstændigheder komme til at opleve mørket sænke sig og formentlig også kunne opleve de vilde fugles, ændernes og hønsenes adfærd i den forbindelse.
Det skal bemærkes, at efter traditionen sætter riderne sig i fuglefjeldene den 11. marts. Og der er derfor de steder, hvor riderne holder til, på tidspunktet for formørkelsen, livlig aktivitet. Riderne har travlt med at finde egnede steder for det senere redebyggeri, der dog som regel først begynder i maj måned. Men pardannelsen er i fuld gang, med højlydt kurtiseren, når den ene fugl flyver op til den anden, det sted i fjeldet, hvor parret påtænker at bygge deres rede. Så der er lige så megen lyd fra riderne, som midt om sommeren. Sulerne er også alle på deres pladser på hylderne og mallemukkerne også i antal som midt om sommeren, kurtiserende hinanden, hvilket heller ikke går stille af. Lunderne kan efter traditionen ses under land fra den 14.april og kommer først op i lundelandene 27. april. Så dem skal man ikke regne med at komme til at se.

Ved søgning på internettet, vil man kunne få mange flere oplysninger om solformørkelser i al almindelighed og om formørkelsen 20.ende marts 2015 i særdeleshed.